Delta Jernbane – Årsberetning 2019
Medlemsutvikling:
Vi var 252 medlemmer pr 31.12.19. Det er en økning på 19 fra samme tid året før. Vi har registrert 38 innmeldinger og 19 utmeldinger. Av de utmeldte er om lag halvparten overført til Norsk Toglederforening, etter at de var uteksaminerte og begynt i jobb som togleder.
Styrets sammensetning etter årsmøtet 14.03 2019:
Leder Ove Carstensen NSB/Vy
Nestleder Synnøve Myhre Bane NOR
Sekretær Unni Løvhaug Entur
Kasserer Lars Emil Erichsen NSB/Vy
Styremedlem Angelicka Wettergreen Bane NOR
Styremedlem Magdalena Johansson-Nilsen NSB/Vy
Styremedlem Geir Inge Bergom Bane NOR/Spordrift
Styremedlem Bjørn Steffen Nordvik Mantena
Ungdomsrepresentant Martha Line Nordli Entur
1. Vara Gro Bakkefjord Bane NOR
2. Vara Isac Reinsfelt Krogh NSB/Vy
Valgte revisorer:
Revisor Arve Kristofferstuen Entur
Revisor Jan Roger Fjeldstad Entur
Revisor vara Majdouline Salhi NSB/Vy
Valgkomite:
Leder Lasse Heide NSB/Vy
Medlem Ali Jawad NSB/Vy
Medlem Asghar Usman NSBVy
Nok et begivenhetsrikt og spennende år er over i historien og, nær sagt som vanlig, har Jernbanereformen spilt en sentral rolle. Vi har hatt en fin medlemsvekst for fjerde år på rad. Siden vi gikk over i Delta, har vi hatt en økning i medlemstallet på om lag 40 prosent. Det blir stadig flere konduktører (Vy) i Delta Jernbane. På ett år har vi doblet medlemstallet i Baneservice. Der vil vi nå søke å få til en egen overenskomst. I Bane NOR/Spordrift har vi hatt et fint tilsig gjennom flere år. Av naturlige årsaker går en del av våre trafikkstyrere (TXP) over til Norsk Toglederforening (Delta), når de er uteksaminerte fra Jernbaneskolen og har begynt i virke som togledere. For øvrig er det små endringer i de andre medlemsbedriftene.
Personalbillett og skatt
Året startet friskt med mye oppstyr rundt skattlegging av personalbilletter. Den nye skatteforskriften fra årsskiftet endret reglene for rapportering og skatt på private fordeler vunnet gjennom jobben. Dette gjelder også vår personalbillett på togreiser. Selv NHOs jurister har vært på saken og kalt den ”dobbelt uheldig”. De ba, etter en juridisk vurdering, finansministeren om å lempe på kravene. Etter flere utsettinger, ser det nå ut som de nye reglene vil iverksettes fra 1.juli 2020. Etter pålegg fra Jernbanedirektoratet, er Entur nå i ferd med å utvikle et system hvor de som har personalbillett, må ”kjøpe” billetter via app, så blir fordelen skattlagt.
Etter det vi erfarer, blir personalbilletten todelt i fremtiden:
- Tjenestereisebillett: Denne fungerer på samme måte som dagens personalbillett. Ansatt får en billett til tjenestereiser. Disse reisene er ikke skattepliktige.
- Fritidsreisebillett: Brukes på alle andre reiser enn tjenestereiser. Bruk over fritaksgrensene, er skattepliktig.
Det blir fratrukket et fribeløp på kr 8000,- for de som er ”direkte involvert i togdrift”, som eksempelvis Vy ansatte, men mindre for ansatte i Bane NOR. Dette er ulogisk og urettferdig, mener vi. Det er heller ikke alle som har telefon med app, spesielt blant pensjonistene – hva med disse?
Uansett blir dette tema i årets lønnsforhandlinger. Dette er tross alt goder som er fremforhandlet som kompensasjon for lønn tidligere. Det kan i den forbindelse også nevnes at ansatte som ble med over i Jernbanedirektoratet, fikk et solid påslag i lønn, som følge av at de mistet sine personalbillettrettigheter.
Jernbanereformen
Konkurranseutsettingen av norsk jernbane ruller videre. 15.desember fikk Go-Ahead sin ilddåp på Sørlandsbanen, Arendalslinja og Jærbanen, som til sammen utgjør anbudspakke 1. Mye sto på spill for selskapet. Hvis de leverte varene, altså at de ikke selv var skyld i forsinkelser, vanket det en saftig oppstartbonus på hele 30 millioner kroner. Til å begynne med, blir det ikke store forandringer. Det blir de samme togene, det samme personale ombord og bak spakene, dog i nye uniformer. Den ordinære billettprisen (fullprisbilletter) blir den samme. Maksprisen er fastlagt av departementet, men så kan operatøren selv gjøre justeringer i rabattene. Der vil det komme noen justeringer. De vil også ha mer lokal mat og etter hvert en bedre tilrettelegging for barnefamilier og forretningsreisende, ifølge Cathrine Elgin, sjef i Go-Ahead Norge. Delta Jernbane ønsker det nye selskapet lykke til.
Tilbringertjenesten til Gardermoen endres?
Jernbanedirektoratet har sett på muligheten for å optimalisere tilbringertjenesten til Oslo Lufthavn. I en utredning om fremtidig organisering av tog og kapasiteten på skinnene i og rundt Oslo, for å utnytte kapasiteten best mulig, foreslås det å integrere flytogtilbudet i den øvrige togtrafikken. Flytogets leder Filip Engdal advarer mot planene og sier at Flytoget vil bli lagt ned, dersom Jernbanedirektoratet gjør alvor av integreringsplanene. Delta Jernbane er veldig enige med direktoratet i denne saken. Delta Jernbane følger Jernbanedirektoratet i at på Flytoget sine avganger finnes mye ledig kapasitet mellom Drammen og Oslo, selv i rush. Disse setene kan med fordel fylles opp av pendlere som i dag må stå «som sild i tønne» på Vys ordinære avganger på strekningen. Så kan Flytoget selvsagt legge inn anbud på å drifte disse togene, på lik linje med andre operatører. Skal det først kjøres anbud og konkurranse på sporet, bør den selvsagt gjelde for alle linjer og alle operatører.
Spordrift AS har etablert seg som egen bedrift. Over 1000 av Bane NORs ansatte ble i løpet av sommeren overføret til det nye infrastrukturselskapet. Med tiden skal de kjempe om kontrakter for drift og vedlikehold av skinner, signaler og kjøreledninger. Henning Bråtebæk, som kommer fra Avinor, er ansatt som direktør i det nye selskapet. Om lag 15 av våre medlemmer i Bane NOR, ble med over til Spordrift AS. Vi ønsker de lykke til.
NSB ble Vy
Det hadde versert rykter en god stund internt, men allikevel så smalt det ned som en atombombe tirsdag, 12. mars 2019. Da konsernsjef i Vy, Geir Isaksen, kunngjorde at Norges Statsbaner, med logo, vingehjul og 126 år med ”Statsbanene” historie. Det nye navnet Vy, med en prislapp på nær 300 millioner til omprofilering, fikk en heller lunken mottakelse i pressen og ikke minst i befolkningen. Senere ble den nye, grønn- og blåaktige uniformen presentert. Uniformen kommer i mange varianter og kombinasjoner. Den ble tatt i bruk 16. desember og vil bli brukt av konsernets 6400 bussjåfører, konduktører og lokførere i buss og togvirksomheten i Norge og Sverige. Alle Flirt-togene får den nye «Vy-grønnfargen» i begge ender, med en svart folie i midten. Det har tatt, og vil ta tid, for mange å absorbere denne endringen, men vi ønsker selskapet lykke til i fremtiden, som nå også må ut for å finne ny konsernsjef etter Geir Isaksen, som gir seg etter åtte år. Han fungerer som sjef til styret har funnet en erstatter, deretter fortsetter Isaksen i godt betalt rolle som rådgiver i selskapet.
Tross ny uniform og ny logo, tapte allikevel selskapet kampen om ”Anbudsbakke Nord”. I fremtiden blir det SJ som kommer til å trafikkere Nordlandsbanen, Saltpendelen, Meråkerbanen, Trønderbanen, Rørosbanen, Raumabanen, samt regiontogene mellom Oslo og Trondheim på Dovrebanen.
Bildet: Ny Vy uniform
Ny pensjonsordning. De ansatte i NSB og NSB Trafikkservice går over på en innskuddsbasert pensjonsordning. Det er kun de aller eldste ansatte, de som er 55 år eller eldre som beholder den nåværende pensjonsordningen, som en lukket ordning. Disse vil blant annet ikke miste retten til AFP hvis de blir rammet av virksomhetsoverdragelse. Men for de andre ansatte blir det ny pensjonsordning, uten kompensasjon for svekket pensjon. Fremtidig pensjon for disse avhenger blant annet av risikoprofil og avkastinger i aksjemarkedet.
Mens de ansatte i NSB fikk tilbud om en innskuddspensjon på 5,5 prosent, må de ansatte i NSB Trafikkservice ta til takke med to prosent mindre – 3,5 prosent. I tillegg blir nattillegget redusert med 35 kroner per time, til 50 kroner.
Så vi ser igjen, at lønns- og arbeidsbetingelser svekkes på grunn av jernbanereformen, tross tidligere løfter om at dette skulle unngås.
Videre Fremdriftsplan for konkurranseutsettingen av persontrafikken, er som følger:
- Pakke 1 – Sørlandsbanen 2019, Go-Ahead
- Pakke 2 – Nord 2020, SJ
- Pakke 3 – Bergensbanen 2020, Vy
- Pakke 4 – Østfoldbanen, Gjøvikbanen, L1 og L2 2023
- Pakke 5 – «10-min systemet», L12, L13, L14, R10 og R11 2024
- Pakke 6 – Tilbringertjeneste Gardermoen (Flytoget) 2027
Hold deg oppdatert på jernbanereformen her: https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/jernbane_og_jernbanetransport/reform-av-jernbanereformen/id2344653/
Nye regler for togframføring
Fra 16 juni innførte Bane NOR nye trafikkregler for togframføring på jernbanenettet i Norge. Ombordansvarlig få ”kjøretillatelse” via skive eller lykt, på stasjoner betjent av TXP. Denne skal nå kun gis fører av toget. Det er beklagelig, slik vi ser det, at sikkerheten svekkes, ved at man fjerner den ekstra barrieren som Ombordansvarlig er. Det er eksempler på at lokfører har tent lampe for kjøretillatelse mottatt, uten at TXP har gitt slik tillatelse. Vi var ikke fornøyd med tilbakemeldingene fra Bane NOR og Vy. Derfor konfronterte vi Jernbanetilsynet, som var hos oss i Ed i 2018. Tilsynet sa da: ”De nye sikkerhetsreglene skal være minst på samme nivå – eller bedre, enn det som de som var før”. Spørsmålet var ganske enkelt: ”Mener Jernbanetilsynet at dagens regelverk er like godt som det vi hadde?”.
Som en følge av dette, foretar Statens Jernbanetilsyn dokumenttilsyn hos Bane NOR. De har gitt Bane NOR pålegg om innsendelse av følgende dokumentasjon:
- Beskrivelse eller dokumentasjon om prosessen ved utarbeidelse av TJN
- Risikoanalysen for avgangsprosedyre for persontog
- Hvordan trafikkreglene er vurdert opp mot beredskapsanalyser, herunder om det er gjort endringer.
- Hvilken prosedyre som gjelder vedrørende TJN 1.1 punkt 5 om at Bane NOR kan i det enkelte tilfelle gjøre unntak.
- Vurdering om eventuelle endringer faller inn under lisensforskriften § 25 annet ledd, vurderinger for hvordan enkeltfeilprinsippet er ivaretatt ved endringer i regelverket.
Delta Jernbane forventer at endringene i togframføringsforskriften og ERTMS-togframføringsforskriften reverseres før det får alvorlige konsekvenser.
Bane NOR
Det har vært et krevende år for Bane NOR i 2019. Følgende begivenheter utmerker seg:
- Fra 8 til 3 (nedleggelse av trafikkstyringssentraler)
Bane NORs trafikkstyringssentraler var etablert på 8 forskjellige steder i Norge. Kunde- og trafikkdivisjonen skal håndtere en betydelig større togproduksjon i årene som kommer. Bane NOR investerer fortløpende i ny teknologi av stor betydning for utvikling av jernbanen og satsning på digitalisering øker. Utviklingen medfører behov for ny organisering av trafikkstyringssentralene og. På slutten av 2019 var det fire sentraler men det er planlagt at dette skal reduseres ytterligere slik at det blir kun tre sentraler.
- Flytting til nytt hovedkontor
Bane NOR flyttet inn i nytt hovedkontor i Schweigaardsgate 33 i mai – juli 2019. Totalt 1200 arbeidsplasser flyttet inn i konseptet «aktivitetsbasert landskap og clean desk».
- Etablering av Spordrift
Ca 1200 ansatte (hovedsakelig fra Infrastrukturdivisjonen) ble overført til drift og vedlikeholdsselskapet Spordrift AS pr 1.juli 2019.
- Etablering av Campus Nyland (ERTMS)
Campus Nyland ble etablert på Grorud. Dette er et kompetanse- og testsenter for utviklingen og innføringen av det nye digitale signalsystemet European Rail Traffic Management System (ERTMS).
- Politisk markering mot EUs fjerde jernbanedirektiv
Delta Jernbanes medlemmer i Bane NOR stilte sammen med Norsk Toglederforening og Signal- og Teleteknikernes forening i en omfattende politisk markering mot EUs fjerde jernbanedirektiv.
- Epoke 2023 (Omstillingsprosjekt)
Konsernledergruppen vedtok 23. september 2019 å igangsette programmet Epoke 2023. Formålet er å redusere kostnader og øke produktivitet i Bane NOR ved å iverksette, sikre gjennomføring og sikre gevinstrealisering av egnede tiltak. Det er varslet at omstillingsprosjektet kan medføre oppsigelser. Vi forventer at denne prosessen går bedre og smidigere enn den forrige kuttrunden (KESS) i samme selskap.
Drift av infrastrukturen er altså skilt ut i eget selskap – Spordrift AS. Dermed fikk jernbanesektoren i Norge enda en bedrift. Det skal utarbeides og undertegnes kontrakter mellom Bane NOR og Spordrift AS for vedlikehold. De samme folkene skal gjøre de samme jobbene, men nå så skal Spordrift AS tjene penger på kontraktene – samtidig som Bane NOR skal spare skattekroner… Det er vanskelig å forestille seg annet enn at det blir enda flere konsulenter, rådgivere, ledere og ikke minst direktører, som følge av denne oppsplittingen. Det er vanskelig å se hvordan denne endringen skal kunne effektivisere jernbanesektoren. Vi liker det ikke, men ønsker selvfølgelig Spordrift AS lykke til i fremtiden.
Entur/billettsalg
Store oppgaver er lagt på Entur sine forholdsvis unge skuldre av Jernbanedirektoratet. De ba selskapet utvikle en løsning for registrering av skattepliktige fritidsreiser. Dermed så en app for registrering av reiser både privat og jobb, dagen lys. Sommeren ble veldig hektisk spesielt på Oslo S med over 100% økning i salg av utenlandsbilletter.
Den 15. desember startet Go-Ahead kjøring på Sørlandsbanen med sidelinjer og lokal-linjer. Samtidig med dette startet samarbeidet med SJ som har salgsstart allerede våren 2020, med kjørestart juni 2020. I tillegg varslet Vygruppen at de jobbet med ny prismodell som også skal lanseres våren 2020. Det jobbes hardt i selskapet på alle fronter.
Mantena
Mantena er heller ikke upåvirket av Jernbanereformen. Det venter nedbemanning i Lodalen, etter at Vy har valgt en annen vedlikeholdsleverandør for anbudspakke 3, Bergensbanen. Mantena håper på å få tilslaget på pakke 2, Nord, som skal driftes av SJ. Det har imidlertid vært harde forhandlinger med tanke på å kutte kostnader til vedlikehold, for operatøren SJ. Mantena vant også vedlikeholdet for togene til Go-Ahead på Sørlandsbanen.
SJ
Tidlig i november var vi informasjons og dialogmøte med SJ om anbudspakke Nord. Bendek Maartmann-Moe og Terje Bulling orienterte fra SJ. Vi hadde en del spørsmål som vi stilte på vegne av våre medlemmer. Svarene fra SJ er sendt ut i mail til våre konduktører. Det var et meget godt møte, hvor spesielt Maartmann-Moe gjorde et godt inntrykk. Det virker som SJ vil bli en god arbeidsgiver når de fra juni 2020 tar over kjøringen på i alt 7 delstrekninger i Nord.
Kurs og årsmøtesamling
Delta Jernbanes årsmøte ble avholdt i Delta sine lokaler i Lakkegata, med påfølgende kurs på Kielsfergen.
I år, som i fjor, ble Årsmøtetloset trygt i havn av Trond Ellefsen, 2.nestleder i Delta, som dirigent. Oppmøtet i år var meget bra, med over 40 stemmeberettigede, tilsvarende nesten 20 prosent av medlemsmassen, til stede. Det er ny rekord så lenge undertegnede har vært med i Delta Jernbane.
Gjester på årsmøtet var Trond Ellefsen og Knut Roger Andersen fra Delta.
Det nye styret består av følgende etter valgene: Ove
Carstensen, leder, NSB (gjenvalg), Synnøve Myhre, nestleder, Bane NOR (ny),
Lars Emil Erichsen, kasserer, NSB (gjenvalg), Unni Løvhaug, sekretær, Entur
(Ikke på valg), Styremedlemmer: Angelicka Wettergreen, Bane NOR (Ny), Magdalena
Johansson-Nilsen, NSB (Ikke på valg), Geir Inge Bergom, Bane NOR (Ny), Bjørn
Steffen Nordvik, Mantena (ikke på valg), Ungdomsrepresentant: Martha Line
Norli, Entur (ikke på valg),
Varamedlemmer: Gro Bakkefjord, Bane NOR og Isac Reinsfelt Krogh, NSB, begge
nye.
Takk for alle som møtte opp på Delta huset og velkommen til nye medlemmer i styret!
Jernbaneforum i Ed
Årets store løft for Delta Jernbane, er vel overstått. Som vanlig meget engasjerte deltakere og dyktige foredragsholdere. Årets Jernbaneforum, som var fra 16. – 18. september, ble offisielt åpnet av Reidar Fafting, stedstillitsvalgt Skien og Ted Andre Gjerde, stedstillitsvalgt Østfold.
Den påfølgende presentasjonsrunden, viste at vi var en fra Entur, Togservice og Mantene tilstede, 8 fra Bane NOR og 10 fra Vy.
Adfersanalyse. Første dag av samlingen var viet til adferdsanalyse, ved Kjetil Viken som er høyskolelektor fra Lillehammer. Han fokuserte blant annet på at når konduktørene vekker de reisende for å sjekke billetter om bord i togene, bør det gjøres på en mest mulig lik måte. En egen prosedyre nærmest. Man bør i alle fall ikke stå i veien for vedkommende man vekker, da det i en gitt situasjon kan føre til håndgemeng. En av kursdeltagerne hadde faktisk opplevd en ganske alvorlig situasjon med en ustabil reisende på toget, like før hun kom til Ed. Hun kunne ikke få fullrost innsatsen og profesjonaliteten til omobordpersonalet. Noe å tenke på for Jernbanedirektoratet før de gjør alvor av å tillate operatørene på Østlandet og kjøre uten personale om bord i togene. Det var stor debatt og tiden gikk alt for fort.
Deretter hadde vi besøk av Deltas juridiske seksjon ved sjefsadvokat, Linn Marie Schilling Tjensvold. Hun orienterte om de alltid aktuelle temaene «Oppsigelse på grunn av sykefravær», samt «nedbemanning og arbeidsrett». Ved nedbemanning bør den tillitsvalgte alltid stå på kravet om at ansiennitetsprinsippet skal følges.
Samlingens andre dag startet med en solid, hjemmelaget frokost. Deretter sto en lang, interessant og lærerik dag foran oss.
Vyer for fremtiden. Aller først fikk vi høre en gnistrende opplagt Ståle Rooth, endrings- og HR direktør i Vy konsernet. Han var klar på at det selvsagt ikke var kult å være på taperlaget. (Vy hadde da tapt to av to anbudspakker så langt). Staten krever 7 prosent avkastning fra alle sine selskaper. Dette gjør det selvsagt vanskelig å konkurrere da de andre operatørene ikke har slike krav. Nå når det også blir åpnet for at operatørene kan ta med seg egne tog, gjør ikke det situasjonen lettere for Vy, som har blitt fullstendig ribbet for tog. Allikevel, ingen slagen mann. Ståle hadde tro på at Vy vil vinne opptil flere pakker i Norge. De har for øvrig akkurat vunnet en liten pakke i sydøstre Sverige. Så vi kan komme opp i den paradoksale situasjonen at Vy (gamle Norges Statsbaner) ikke kjører tog i Norge, men bare i Sverige hvis Vy taper de tre siste anbudspakkene her til lands. Vy har i tillegg vunnet mange anbudsrunder på buss det siste året. Vy er slett intet slagent konsern, for de som trodde det.
Deretter fikk vi besøk av Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) Johan S. Johansen forklarte hvordan SHT jobber. De er ute på mange forskjellige oppdrag innen samferdsel. Det er alt fra luftfart, via jernbane trikk og t-bane, til vei- og sjøtransport. Tipper de er opptatt med avsporingen på Bryn nå om dagen. På bilder kunne det faktisk se ut som materielltretthet kunne være årsak til avsporingen, men dette vil havarikommisjonen sine undersøkelser bringe klarhet i. SHT forsøker å finne de bakenforliggende årsakene til ulykkene. De som forklarer seg for kommisjonen kan ikke bli straffet for sine uttalelser dit. Dette nettopp for å få en best mulig forståelse av hendelsen. Du kan lese mer om havarikommisjonen, vi denne linken: Statens Havarikommisjon for Transport
SJ Norge. Det ante oss, da vi satte sammen programmet for årets Jernbaneforum i Ed, at SJ kunne komme til å ende opp som anbudsvinnere av ”anbudspakke Nord”. Således passet det bra at Sverre Sletten fra SJ innledet siste dag av samlingen. SJ skal nå kjøre de sju pendlene som inngår i ”anbudspakke Nord” de neste ti årene. Togene vil bli kjørende under benevnelsen ”NORD” med egen fin logo. Det blir to nye avganger både på Dovre- og Raumabanene, samt noen nye avganger på Saltpendelen helt i nord. SJ leker med tanken om direktetog mellom Stockholm og Trondheim via Storlien, men dette avhenger av at Bane NOR får fortgang i elektrifiseringen og oppgraderingen av Meråkerbanen. For de som er interessert i mer info, kontakt sverre.sletten@sj.se
Nytt fra Delta. Siste innslag på årets jernbaneforum, var ved Deltas egen Anne-Lise Mørch von der Fehr. Hun snakket om det å kommunisere på nett. Anne-Lise har mye erfaring fra media, blant annet VG. Hun sa det var en grei regel at om du ikke kunne sagt det du har på hjertet til noen ”face to face”, så ikke skriv det i sosiale media heller. Husk – det blir mest sannsynlig liggende der til evig tid.
Vervekonkurransen:
Anne-Lise avsluttet med å trekke heldige vinnere i årets store vervekonkurranse i Delta Jernbane. De to som vant hver sin flotte elsykkel som henholdsvis ”nytt medlem” og ”verver”, ble:
- Andreas Sørum, Kundetelefonen i Entur AS på Lillehammer
- Håkon Lorentsen, TXP Bane NOR i Drammen
Delta Jernbane gratulerer de heldige (og dyktige) vinnerne! Vi håper syklene kommer til nytte i mange år og at de samtidig kan være med å redusere karbonavtrykket vårt.
Oppsummering og evaluering avsluttet årets samling i Ed. Tilbakemeldinger gikk på at vi hadde et godt og variert program. Ikke alt like aktuelt for alle, men sånn må det nesten bli. Helt til sist spiste vi en god lunsj, takket for oss og ruslet ned til toget for hjemreise. Tusen takk til alle som var med oss på årets Jernbaneforum! Vi håper å se dere alle og enda noen til, ved neste korsvei.
Stedstillitsvalgte
Hovedtillitsvalgt Vy | Lars Emil Erichsen | Vy/ Hovedtillitsvalgt |
Konduktørene Oslo S | Magdalena Johansson-Nilsen | Vy |
Konduktørene Drammen | Ove Carstensen | Vy |
Konduktørene Larvik og Skien | Reidar Fafting | Vy |
Konduktørene Moss / Ski | Ted A. Gjerde | Vy |
Vy Administrasjon | Lars Emil Erichsen | Vy |
Salg stasjoner | Unni Løvhaug | Entur |
Kundesenter Lillehammer | Birgit Husom | Entur |
Lodalen | Eddie Corr | Mantena |
Hovedtillitsvalgt, Bane NOR | Synnøve Myhre | Bane NOR |
Region Øst, Vest | Eirik Bottolfsen | Bane NOR |
Region Sør / Vest | Geir Inge Bergom | Bane NOR/Spordrift |
Adm Jernbaneverket, Øst | Angelica Wettergreen | Bane NOR |
Fellesrådet
Rådeter en sammenslutning av de tre Delta foreningene i Bane NOR, som forhandler lønn og arbeidsvilkår med bedriften. Fellesrådet består av: Signal- og Teleteknikernes forening, STF, Norsk Toglederforening, NTL og Delta Jernbane. Følgende har representert Delta Jernbane i Fellesrådet: Gro Bakkefjord, Eirik Bottolfsen og Synnøve Myhre. Vi har ikke vært helt fornøyd med fremdriften i Fellesrådet, men håper og tror på bedring i fremtiden.
Forhandlingsutvalgene i Delta Jernbane, 2019:
NSB/Vy | Entur | Mantena | Bane NOR |
Ove Carstensen | Unni Løvhaug | Bjørn Nordvik | Fellesrådet |
Lars Emil Erichsen | Jan Roger Fjeldstad | Eddie Corr | |
Magdalena Joh-Nilsen | |||
Siham Himmich | |||
Stein Sandem |
Lønnsforhandlinger:
Alle våre forhandlere fra Bane NOR, Entur, Mantena og Vy, var i lønnsforhandlinger. På generelt grunnlag kan vi si at det var nok et brukbart oppgjør.
I Vy ble det inngått et kompromiss, et solidarisk løft, som økte pensjonsgrunnlaget for en del medlemmer blandt det kjørende personalet. Dette medførte at lønnsøkningen ikke trådte i kraft før desember, for konduktører og lokførerer i Vy.
Aktiviteter/prosjekter
Delta Jernbane søkte om, og fikk, kr 25000,- fra Delta/Gjensidige. Disse pengene ble brukt til en intern vervekampanje, hvor premien var to flotte elsykler. I løpet av kampanjeperioden 15. mai – 31. august, fikk vi 17 nye medlemmer. Det er vi godt fornøyde med.
Bransjeprogram, IA Avtalen
Gjennom ”IA-avtalen”, avtale om Inkluderende arbeidsliv, har arbeidsgiverforeningen Spekter fått i mandat fra myndighetene å etablere et bransjeprogram for virksomheter i persontransport, hvor formålet er å jobbe med forebyggende arbeidsmiljø, redusere sykefravær og tidlig avgang fra arbeidslivet. Både buss og tog er involvert. Det er plukket ut noen tiltak som det vil jobbes videre med. Det er Johan Tore Solberg fra Spekter som driver prosjektet. Fra Delta sitter nestleder, Trond Ellefsen og spesialrådgiver Else Marie Bråtshaug.
Kurs /Temadager
Delta Jernbane har hatt flere personer på kurs/samlinger i Delta, i tillegg til vår egen samling i Ed, Sverige, i tiden 9. – 12. september. Kursene gir mye faglig påfyll, men vi får også tid til lagbygging gjennom aktiviteter og sosialt samvær.
Følgende var med til Jernbaneforum i Ed:
Ove Carstensen, Synnøve Myhre, Lars Emil Erichsen, Angelicka Wettergreen, Unni Løvhaug, Gro Bakkefjord, Marit Espeland, Sissel Nøkland, Tove Larsen, Bjørg H. Hall, Geir Inge Bergom, Reidar Fafting, Gro Johnsen, John Armani, Rune Bakken, Bashir Salahuddin, Ted A. Gjerde, Aleksander Hynne, Svein Erik Veslum, Bjørn Steffen Nordvik og Asghar Usman.
Følgende var tilstede på årsmøte:
Lars Emil Erichsen, Ove Carstensen, Unni Løvhaug, Synnøve Myhre, Magdalena Johansson-Nilsen, Reidar Fafting, Gro J. Fafting, Jawad Ali Malik, Angelicka Wettergreen, Bjørn S. Nordvik, Usman Ashgar, Mette Engh, Isac R. Krogh, Gro Bakkefjord, Sissel Nøkland, Eddnan Ali, Alexander Hynne, Ruth Marit Røssler, Ted Gjerde, Tor Yngve Odne, Siv R. Mølstad, Kanthasamy Chandraseelan, Tomas Johannesen, Kristian Marstrander, Lasse Heide, John Aleksander Armadi, Arravinthan Ponnampalam, Salahuddin M. Bashir, Eddnan Ali, Eddie M. Corr, Marit Rudsengen, Arnold Rossland, Irena Zak, Leif Helge Moen, Abu Sohail Milsa, Jan Roger Fjeldstad, Mona Kristin Rønningen, Gunn Elisabeth Dahl, Anita Brown, Morten Olsen og Egil Andersen. Gjester: Knut Roger Andersen og Trond Ellefsen.
Styremøter
Det har vært avholdt 12 styremøter i løpet av perioden. 11 ordinære og ett ekstraordinært omhandlende Fellesrådet. Det rapporteres på faste saker i møtene, som økonomi, medlemsutvikling, prosjekter vi deltar i, samt informasjon fra alle selskapene. Tre av styremøtene har vært utvidede styremøter, med de stedstillitsvalgte: 4. juni,17. september og 10.desember. Alle styremøtene har blitt holdt i en god tone, med godt engasjement.
Kontingent
Kontingenten til Delta Jernbane var kr 390,-/mnd. En økning på kr 60,-/mnd fra året før.
Hjemmeside
Dette har i løpet av 2019 helt nye nettsider på en modernisert plattform! Disse har blitt gjort tilgjendelig gjennom et godt samarbeid mellom Anders Øksendal Larsen og Aravinthan Ponnampalam. Bjørn Nordby er valgt til nettredaktør for de nye sidene våre. Følg oss på: www.deltajernbane.no
Sosiale media
Delta Jernbane har egen gruppe og side på Facebook, hvor vi jevnlig legger ut informasjon om arbeidslivet generelt og jernbanen spesielt. Klikk deg gjerne inn på siden vår og bli med i gruppen. Ved nyttår hadde vi 1111 følgere på siden vår. En økning på hele 155 fra i fjor. Det er meget gledelig!
Nyhetsbrev
Gjennom året er det sendt ut fem generelle nyhetsskriv til medlemmene; januar, april, mai, ”høst” og november. Påske- og Julehilsen er sendt alle medlemmer. I tillegg kommer informasjon til medlemmene via mer uformelle skriv, e-post, ”Ikke svar, Delta” og fra stedstillitsvalgte.
Vi avslutter med en skikkelig gladsak!
En av våre medlemmer ble nylig innkalt til såkalt ”15.1” samtale. Dette er et møte arbeidsgiver avholder før en eventuell oppsigelse. På bakgrunn av noen hendelser i forkant av møtet, og det som av arbeidsgivers representanter ble presentert som ”manglende leveranser over tid”, ble arbeidstaker, vårt medlem, rådet til å si opp selv. Dette ble imøtegått, både muntlig og skriftlig, av Bjørn Krogh Robak, meget dyktig rådgiver i Delta, som hjalp oss i denne saken. Etter flere påfølgende møter, skjønte nok arbeidsgiversiden selv, at de ikke hadde noen spesielt god sak. De valgte i alle fall og ikke si opp vedkommende. Noe selvsagt vi på vår side av bordet synes var en god løsning J
Når du virkelig trenger det, er Delta der – for deg!
Sluttord
Vi vil takke stedstillitsvalgte, valgkomiteen, lønnsutvalgene og andre som står på for Delta Jernbane. Styret setter stor pris på innsatsen som legge ned. Gledelig også med gode tilbakemeldinger fra samlingene våre. Vi prioriterer å sende så mange som mulig på kurs, veldig høyt. Gode tillitsvalgte er enhver fagforenings største ressurs.
Samhold gir styrke!